Uloga cinka
CINK I VITAMIN C, OSNOVA SNAŽNOG IMUNITETA
ULOGA CINKA
Cink je esencijalni mineral što znači da ga naš organizam ne može sam sintetisati već ga moramo uneti putem hrane ili dodatka ishrani. Nakon gvožđa, drugi je mineral po zastupljenosti u našem organizmu.

Ulazi u sastav preko 300 enzima. Neophodan je u procesu rasta i razvoja, imunom odgovoru, neurološkoj funkciji i reprodukciji. Bez cinka nema sinteze proteina i DNK, deobe ćelija, adekvatnog osećaja mirisa i ukusa, stvaranja kostiju, zdrave kože, kose i noktiju. Svakako najpoznatija uloga cinka jeste da doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema. Cink utiče na stvaranje i aktivaciju T-limfocita, belih krvnih ćelija važnih u borbi protiv infekcija, pa nedovoljan unos ovog minerala negativno utiče na imunitet. Takođe, cink ulazi u sastav antioksidativnog enzimskog sistema superoksid dismutaze (SOD) i štiti ćelije od oksidativnog stresa.
Redovno uzimanje cinka naročito kod odraslih osoba skraćuje trajanje i težinu simptoma prehlade. Dokazano je da starije osobe sa normalnim nivoom cinka u krvi imaju 50% manju verovatnoću da obole od upale pluća u poređenju sa osobama koje pate od deficita ovog minerala. Dodaci ishrani na bazi cinka naročito se preporučuju osobama sa oslabljenim imunitetom, kao i onima koji se bore sa gripom ili prehladom.

Kako cink štiti naš imuni sistem poželjna je njegova primena u prevenciji različitih sezonskih infekcija naročito kod osetljivih grupa poput starijih osoba i dece predškolskog ili školskog uzrasta.

Obezbeđivanje optimalnog unosa cinka jedan je od faktora koji doprinose jačanju imuniteta prema virusnim infekcijama.
Kako je dokazano da su cink i vitamin C najbolji saveznici u borbi protiv prehlade i gripa u optimalnoj kombinaciji stižu iz kompanije Hemofarm u obliku Imunocink® tableta za žvakanje za decu i odrasle. Cink je važan za pravilno funkcionisanje nervnog i imunog sistema, dok je vitamin C snažan antioksidans.
Cink je prisutan u ribi i morskim plodovima, mesu, iznutricama, jajima, mahunarkama, semenkama, orašastim plodovima i integralnim žitaricama. Važno je napomenuti da se cink iz namirnica životinjskog porekla bolje apsorbuje jer fitinska kiselina i vlakna prisutna u biljnoj hrani smanjuju njegovu apsorpciju.

Iako je ovaj mineral široko rasprostranjen u namirnicama, deficiti su česti jer neuravnotežena i jednolična ishrana, koja prati današnji ubrzani životni tempo često ima za posledicu neunošenje preporučenih 10 mg (RDA) cinka.

Pored neadekvatnog unosa hranom, uzroci deficita cinka mogu biti bolesti poput sindroma iritabilnog creva i upalnih crevnih bolesti, kao i smanjena proizvodnja digestivnih enzima pankreasa.
Procenjuje se da čak 85% populacije unosi manje cinka nego što je potrebno.
Takođe, kod vegana postoji povećan rizik od deficita cinka zbog nekonzumacije životinjskih namirnica koje su najbolji izvori ovog minerala. Manjak cinka u organizmu čest je kod adolescenta, dece, trudnica, starijih osoba te kod žena. Osetljivim grupama, naročito starijim osobama i deci, preporučuje se nadoknada cinka u obliku dodataka ishrani. U simptome deficita cinka ubrajaju se: česte prehlade i infekcije, suva koža, sporo zarastanje rana, opadanje kose (obrva i trepavica), gubljenje apetita i naglo mršavljenje, apatično ponašanje, zaboravnost, depresija, impotencija i neplodnost kod oba pola.